ARTYKUŁ ORYGINALNY
ANALIZA ŁAŃCUCHA WARTOŚCI PRODUKTÓW MLECZARSKICH
W UEREDZIE ADA'A BERGA, ETIOPIA
Więcej
Ukryj
1
School of Agricultural Economics and Extension, Ambo University, Ethiopia
2
Oromia Agricultural Research Institute, Bore Agricultural Research Center, Ethiopia
Data nadesłania: 08-11-2021
Data ostatniej rewizji: 28-11-2021
Data akceptacji: 10-12-2021
Data publikacji online: 31-12-2021
Data publikacji: 31-12-2021
Economic and Regional Studies 2021;14(4):445-464
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Przedmiot i cel pracy: Produkcja mleczarska pełni kluczowe funkcje w bezpieczeństwie żywności
i redukcji ubóstwa, jednakże hodowcy bydła mlecznego nie zawsze czerpią korzyści z produkcji.
Celem pracy była analiza łańcucha wartości produktów mleczarskich w dystrykcie Ada'a Berga
w Etiopii. Materiały i metody: Zastosowano badania pierwotne i wtórne. Używając wcześniej przetestowanych,
ustrukturyzowanych kwestionariuszy, zebrano dane pierwotne od 123 producentów produktów
mlecznych, 48 podmiotów i 30 konsumentów produktów mlecznych. Zastosowano analizę
łańcucha wartości, praktyczną metodę służącą do oceny adekwatności polityki. Wyniki: Przeprowadzone badania wykazały brak ustrukturyzowanego łańcucha wartości w
przemyśle mleczarskim, słabe wyniki i słabe powiązania między podmiotami łańcucha wartości
w przemyśle mleczarskim. Wnioski: Należy wzmocnić dostawców czynników produkcji, rynek mleczarski i spółdzielnie mleczarskie,
a także poprawić stan bydła mlecznego, wprowadzić chów kontraktowy i kontrolować
nielicencjonowanych handlowców. Takie inicjatywy wzmocnią rozwój łańcucha wartości produktów
mleczarskich i jego zrównoważony rozwój w tym ueredzie.