The implementation of positive transformations in the awareness and health behaviors of selected social groups requires identifying and analyzing their current attitudes towards health. The major objective of the study was to identify and present selected attitudes of older persons towards health. It was conducted with the method of a diagnostic survey amongst 106 respondents, with consideration given to gender of the surveyed.
The greatest degree of respondents acceptance was reported in respect of such attitudes towards health as: hysteria, promotion, claiming, cult and Samaritan. As many as 90% of the respondents were identifying themselves with those attitudes. The gender was found to exert a significant effect only on differences in answers referring to the attitude of health promotion (autocreation).
Bogusz R., Społeczno – kulturowy kontekst zdrowia i choroby. W: A. Majchrowska (red.) Wybrane elementy socjologii. Wyd. Czelej, Lublin 2003, s.271 -291.
Piątkowski W., Wokół socjologii zdrowia. Szkic o tożsamości subdyscypliny. W: W. Piątkowski, W. A. Brodniak (red.), Zdrowie i choroba. Perspektywa socjologiczna. Wyd. WSSG, Tyczyn 2005.
Szwed R., Metody statystyczne w naukach społecznych. Elementy teorii i zadania, wyd. KUL, Lublin 2009. 15. Trafiałek E., W poszukiwaniu źródeł starości. „Gerontologia Polska”, 1998, t.4.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.