ARTYKUŁ ORYGINALNY
EKONOMICZNE UWARUNKOWANIA ZAWIERANIA UM ÓW KONTRAKTACYJNYCH NA TOWARY ROLNE
 
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Warsaw University of Life Sciences
 
 
Data publikacji: 11-07-2018
 
 
Autor do korespondencji
Dariusz Strzębicki   

dr inż. Dariusz Strzębicki Warsaw University of Life Sciences Faculty of Economic Sciences Nowoursynowska St. 161; 02-787 Warsaw, Poland phone: +48 22 59 34 166
 
 
Economic and Regional Studies 2013;6(4):19-30
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest identyfikacja czynników mających wpływ na rozwój kontraktacji produkcji rolnej. W opracowaniu dokonano dyskusji literatury zagranicznej w zakresie kontraktacji produkcji rolnej i wskazano na istotne teorie służące wyjaśnianiu zjawisk kontraktacji. W artykule posłużono się również wynikami polskich badań w zakresie kontraktacji. Do głównych czynników sprzyjających kontraktacji w gospodarstwach rolnych można zaliczyć zwiększającą się specjalizację produkcji. Do głównych czynników niesprzyjających kontraktacji w gospodarstwach rolnych należy zaliczyć dopłaty bezpośrednie do upraw oraz wzrastające zdolności przechowalnictwa. Głównymi czynnikami kontraktacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego jest chęć posiadania kontroli nad procesem produkcji oraz jakością surowców.
 
REFERENCJE (16)
1.
Anderson J.R., Dillon J.L., Hardaker B. (1997), Agricultural Decision Analysis, Iowa State University Press, Ames.
 
2.
Dorward A. (2001), The Effects of Transaction Costs, Power and Risk on Contractual Arrangements: a Conceptual Framework for Quantitative Analysis, Journal of Agricultural Economics 52(2), s. 59-73.
 
3.
Eaton C., Shepherd A. (2001), Contract Farming, Partnerships for Growth, FAO Agricultural Sercvices Bulletin, Nr 145, Rzym.
 
4.
Główny Urząd Statystyczny (2013), Badanie koniunktury w gospodarstwach rolnych, Warszawa.
 
5.
Goodman D., Watts M. J. (1997), Globalising Food: Agrarian Questions and Global Restructuring, Routledge, London.
 
6.
Guo H., Jolly R., Zhu J. (2005), Contract Farming in China: Supply Chain or Ball and Chain, 15th Annual World Food and Agribusiness Symposium, IAMA, Chicago.
 
7.
Hobbs J. (1997), Measuring the Importance of Transaction Costs in Cattle Marketing, American Journal of Agricultural Economics, Tom 79, Nr 4, s. 1083-1095.
 
8.
Kagan A. (2013), Zbyt produktów realizowany w formie kontraktów przez przedsiębiorstwa rolne, Roczniki Naukowe SERiA, Tom 15, Zeszyt 2, s. 138- 143.
 
9.
Key N., Runsten D. (1999), Contract Farming, Smallholder, and Rural Development in Latin America: the Organization of Agroprocessing Firms and the Scale of Outgrower Production, World Development, Tom 27, Nr 2, s. 381-401.
 
10.
Malchar-Michalska D. (2012), Powiązania kontraktowe w polskim rolnictwie na przykładzie grup producentów rolnych, Roczniki Naukowe SERiA, Tom 14, Zeszyt 1, s. 299-303.
 
11.
Martinez S., Reed A. (1996), From Farmers to Consumers, Vertical Coordination in the Food Industry, Economic Research Service Report, Nr 720, USDA, Washington 1996.
 
12.
Minot N.W. (1986), Contract Farming and its Effects on Small Farmers in Less Developed Countries, MSU International Development Papers, Nr 31, Department of Agricultural economics, Michigan State University.
 
13.
Singh S. (2002), Contracting out Solutions: Political Economy of Contract Farming in the Indian Punjab, World Development, Tom 30, Nr 9, s. 1621-1639.
 
14.
Sobańska I. (2004), Kontrakty długoterminowe, Wyd. Difin, Warszawa.
 
15.
Williamson O. (1998), Ekonomiczne instytucje kapitalizmu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
 
16.
Zheng Z., Vukina T., Shin C. (2008), The Role of Farmers’ Risk Aversion for Contract Choice in the US Hog Industry, Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, Nr 6, s. 1-20.
 
eISSN:2451-182X
ISSN:2083-3725
Journals System - logo
Scroll to top