Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Warsaw University of Life Sciences
Data publikacji: 11-07-2018
Autor do korespondencji
Dariusz Strzębicki
dr inż. Dariusz Strzębicki
Warsaw University of Life Sciences
Faculty of Economic Sciences
Nowoursynowska St. 161; 02-787 Warsaw, Poland
phone: +48 22 59 34 166
Celem artykułu jest identyfikacja czynników mających wpływ na rozwój kontraktacji produkcji rolnej. W opracowaniu dokonano dyskusji literatury zagranicznej w zakresie kontraktacji produkcji rolnej i wskazano na istotne teorie służące wyjaśnianiu zjawisk kontraktacji. W artykule posłużono się również wynikami polskich badań w zakresie kontraktacji. Do głównych czynników sprzyjających kontraktacji w gospodarstwach rolnych można zaliczyć zwiększającą się specjalizację produkcji. Do głównych czynników niesprzyjających kontraktacji w gospodarstwach rolnych należy zaliczyć dopłaty bezpośrednie do upraw oraz wzrastające zdolności przechowalnictwa. Głównymi czynnikami kontraktacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego jest chęć posiadania kontroli nad procesem produkcji oraz jakością surowców.
REFERENCJE(16)
1.
Anderson J.R., Dillon J.L., Hardaker B. (1997), Agricultural Decision Analysis, Iowa State University Press, Ames.
Dorward A. (2001), The Effects of Transaction Costs, Power and Risk on Contractual Arrangements: a Conceptual Framework for Quantitative Analysis, Journal of Agricultural Economics 52(2), s. 59-73.
Guo H., Jolly R., Zhu J. (2005), Contract Farming in China: Supply Chain or Ball and Chain, 15th Annual World Food and Agribusiness Symposium, IAMA, Chicago.
Hobbs J. (1997), Measuring the Importance of Transaction Costs in Cattle Marketing, American Journal of Agricultural Economics, Tom 79, Nr 4, s. 1083-1095.
Key N., Runsten D. (1999), Contract Farming, Smallholder, and Rural Development in Latin America: the Organization of Agroprocessing Firms and the Scale of Outgrower Production, World Development, Tom 27, Nr 2, s. 381-401.
Malchar-Michalska D. (2012), Powiązania kontraktowe w polskim rolnictwie na przykładzie grup producentów rolnych, Roczniki Naukowe SERiA, Tom 14, Zeszyt 1, s. 299-303.
Martinez S., Reed A. (1996), From Farmers to Consumers, Vertical Coordination in the Food Industry, Economic Research Service Report, Nr 720, USDA, Washington 1996.
Minot N.W. (1986), Contract Farming and its Effects on Small Farmers in Less Developed Countries, MSU International Development Papers, Nr 31, Department of Agricultural economics, Michigan State University.
Zheng Z., Vukina T., Shin C. (2008), The Role of Farmers’ Risk Aversion for Contract Choice in the US Hog Industry, Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, Nr 6, s. 1-20.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.