ARTYKUŁ ORYGINALNY
MONITORING RÓŻNORODNOŚCI GATUNKOWEJ FLORY SEGETALNEJ NA CENNYCH PRZYRODNICZO OBSZARACH WOJEWÓDZTWA LUBELSKIEGO
 
Więcej
Ukryj
1
Institute of Soil Science and Plant Cultivation – National Research Institute, Department of Forage Crop Production
 
2
Institute of Soil Science and Plant Cultivation – National Research Institute, Department of Systems and Economics Crop Production
 
3
University of Life Sciences in Lublin, Faculty of Agrobioengineering, Department of Herbology and Plant Cultivation Techniques
 
 
Data publikacji: 05-07-2018
 
 
Autor do korespondencji
Mariola Staniak   

dr hab. Mariola Staniak, Institute of Soil Science and Plant Cultivation – National Research Institute, Department of Forage Crop Production, Czartoryskich St. 8, 24-100 Puławy, Poland; phone: 48 81 478-67-95
 
 
Economic and Regional Studies 2016;9(1):86-95
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Przedmiot i cel pracy: Monitoring różnorodności biologicznej na obszarach cennych przyrodniczo ocenia wpływ stosowanych praktyk rolniczych na środowisko przyrodnicze. Celem badań było porównanie różnorodności gatunkowej oraz liczebności roślin segetalnych w zbożach ozimych uprawianych w wybranych gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych w woj. lubelskim. Materiały i metody: Badania monitoringowe prowadzono w latach 2012-2014 w 28 gospodarstwach (14 ekologicznych i 14 konwencjonalnych) na polach z uprawą zboża ozimego. Określono skład gatunkowy i liczebność zbiorowisk chwastów oraz wyznaczono wskaźniki różnorodności Shannona-Wiennera i Simpsona. Wyniki i wnioski: Badania wykazały, że różnorodność flory segetalnej towarzyszącej zbożom była większa w gospodarstwach ekologicznych niż konwencjonalnych. Łącznie oznaczono 149 gatunków chwastów; 107 taksonów było wspólnych dla obu systemów gospodarowania, 26 charakterystycznych dla systemu ekologicznego, a 16 wyróżniało system konwencjonalny. Stwierdzono istotnie większą liczbę gatunków przypadających na pole oraz liczebność chwastów na jednostkę powierzchni w gospodarstwach ekologicznych. W obu systemach zanotowano więcej gatunków jednoliściennych niż dwuliściennych. Ocena różnorodności flory za pomocą wskaźników Shannona-Weinnera i Simpsona wykazała większą różnorodność gatunkową w łanach zbóż uprawianych systemem ekologicznym niż konwencjonalnym
 
REFERENCJE (20)
1.
Berbeć A., Radzikowski P., Stalenga J., Feledyn-Szewczyk B., Hajdamowicz I., Stańska M. (2013), Ocena różnorodności flory segetalnej i owadów prostoskrzydłych w zbożach ozimych uprawianych w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. WodaŚrodowisko-Obszary Wiejskie, 13, 4(44), s. 5-16.
 
2.
Dąbkowska T., Stupnicka-Rodzynkiewicz E., Łabza T. (2007), Zachwaszczenie upraw zbóż w gospodarstwach ekologicznym, konwencjonalnym i intensywnym na wybranych przykładach z Małopolski. Pamiętnik Puławski, 145, s. 5-16.
 
3.
Dembek W. (2009), Kryteria bioróżnorodności i współczesne dylematy jej ochrony. Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów i wiejskich. I Kongres Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. Puławy IUNG-PIB, 2009, s. 303-327.
 
4.
Edesi L., Järven M., Adamson A., Lauringson E., Kuht J. (2012), Weed species diversity and community composition in conventional and organic farming: a five-year experiment. Žemdirbystė=Agriculture 99(4), s. 339-346.
 
5.
Frieben B. (1998), Organic farming as a sustainable system – biodiversity in fields. W: N. El Bassam, R.K. Behl, B. Prochnow (red.), Sustainable agriculture for food, energy and industry. James and James Ltd, London, s. 603-608.
 
6.
Fuller R.J. (2000), Relationships between recent changes in lowland British agriculture and farmland bird populations: an overview. W: N. J. Aebischer, A. D. Evans, P. V. Grice, J. A. Vickery (red.), Ecology and conservation of lowland farmland birds. Tring, BOU, s. 5-16.
 
7.
Giera A. (2012), Bioróżnorodność w wybranych gospodarstwach rolnych zlokalizowanych na obszarach szczególnie narażonych. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 2, s. 79-103.
 
8.
Hołdyński C., Korona A., Jastrzębski W., Korona E. (2000), Zachwaszczenie pól w różnych systemach uprawy. Pamiętnik Puławski, 122, s. 149-159.
 
9.
Hyvönena T., Ketoya E., Salonen J., Jalli H., Tiainen J. (2003), Weed species diversity and community composition in organic and conventional cropping of spring cereals. Agriculture, Ecosystems and Environment, 97, s. 131-149.
 
10.
Jastrzębska M., Jastrzębski W., Hołdyński Cz., Kostrzewska M. (2013) Weed speies diversity in organic and integrated farming systems. Acta Agrobotanica, 66(3), s. 113-124.
 
11.
Kapeluszny J., Haliniarz M. (2000), Zachwaszczenie zbóż uprawianych w gospodarstwach ekologicznych na Lubelszczyźnie. Pamiętnik Puławski, 122, s. 39-49.
 
12.
Kolářová M., Tyšer L., Soukup J. (2015), Weed species diversity in the Czech Republic under different farming and site conditions. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 63 (3), s. 741-749.
 
13.
Rocznik statystyczny rolnictwa 2014, GUS, Wyd. ZWS Warszawa.
 
14.
Rola J., Rola H., Badowski M. (2000), Zbiorowiska segetalne na polach gospodarstw ekologicznych i tradycyjnych Dolnego Śląska. Pamiętnik Puławski, 122, s. 21-29.
 
15.
Rola J., Rola H. (2001), Pozytywne i negatywne aspekty stosowania herbicydów w uprawach rolniczych w Polsce w latach 1950-2000. Prog. Plant Protection / Post. Ochr. Roślin 41 (1), s. 47-57.
 
16.
Rosin Z., Takacs V., Báldi A., Banaszak-Cibicka W., Dajdok Z., Dolata P. T., Kwieciński Z., Łangowska A., Moroń D., Skórka P., Tobółka M., Tryjanowski P., Wuczyński A. (2011), Koncepcja świadczeń ekosystemowych i jej znaczenie w ochronie przyrody krajobrazu rolniczego. Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 67(1), s. 3-20.
 
17.
Shannon C. E. (1984), A mathematical theory of communications. Bell System Technical Journal, 27, s. 379-423.
 
18.
Simpson E.H. (1949), Measurement of diversity. Nature, 168, s. 668.
 
19.
Skrzyczyńska J., Rzymowska Z. (2000), Zachwaszczenie zbóż w gospodarstwach ekologicznych i tradycyjnych Podlasia Zachodniego. Pamiętnik Puławski, 122, s. 51-58.
 
20.
Van Elsen T. (2000), Species diversity as a task for organic agriculture in Europe. Agriculture, Ecosystems and Environment, 77, s. 101-109.
 
eISSN:2451-182X
ISSN:2083-3725
Journals System - logo
Scroll to top