Proces recenzji

 
Wszystkie prace są recenzowane przez specjalistów spoza macierzystej organizacji autorów, z zachowaniem zasady wzajemnej anonimowości, tzw. double-blind-review process.

Złożony artykuł zostaje poddany ocenie formalnej i po wstępnej akceptacji zostaje przekazany do oceny merytorycznej (Formularz Recenzji ERS_SEiR.pdf), która trwa od 2 do 12 tygodni. Przy wyborze recenzenta nie może wystąpić konflikt interesów; za konflikt interesów uznaje się zachodzące między recenzentem a autorem:
a) bezpośrednie relacje osobiste (pokrewieństwo, związki prawne, konflikt),
b) relacje podległości zawodowej,
c) bezpośrednia współpraca naukowa w ciągu ostatnich dwóch lat poprzedzających przygotowanie recenzji.

Autor może podać nazwisko potencjalnego recenzenta, lecz Redakcja zastrzega sobie prawo o decyzji o jego wyborze.
Recenzja posiada formę pisemną (formularz recenzji) i kończy się jednoznacznym wnioskiem:
- zaakceptować do druku bez zmian
- zaakceptować po uwzględnieniu poprawek sugerowanych przez recenzenta
- ponownie rozważyć do dokonaniu istotnych poprawek i ponownej recenzji
- odrzucić
Korekta lub poprawa tekstu w języku polskim powinna być dokonana niezwłocznie nie dłużej niż w ciągu 1 tygodnia. Następnie redakcja podejmuje decyzję o dalszym losie pracy. Praca może być skierowana do tłumaczenia lub odrzucona.

Redakcja zastrzega sobie prawo do odrzucenia artykułu, który nie jest zgodny z profilem czasopisma, nie spełnia wymogów artykułu naukowego, otrzymał negatywne recenzje, nie jest przygotowany zgodnie z wytycznymi dla autorów, nie został poprawiony zgodnie z uwagami Redakcji lub recenzentów, nosi znamiona plagiatu. Ostateczna decyzja o zaakceptowaniu do publikacji lub odrzuceniu artykułu należy do Redaktora Naczelnego.

Decyzja Redakcji jest ostateczna. Redakcja nie zwraca manuskryptów.

Nazwiska recenzentów poszczególnych publikacji/numerów nie są ujawniane; raz w roku czasopismo podaje do publicznej wiadomości listę recenzentów współpracujących.
 
eISSN:2451-182X
ISSN:2083-3725
Journals System - logo
Scroll to top