The Warsaw University of Life Sciences / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Data publikacji: 11-07-2018
Autor do korespondencji
Dariusz Strzębicki
dr inż. Dariusz Strzębicki, Warsaw University of Life Sciences, Faculty of Economic Sciences, Nowoursynowska St. 161,
02-787 Warsaw, Poland; phone: +48 22 59 34 166
Celem artykułu była identyfikacja czynników determinujących rozwój integracji pionowej w agrobiznesie. W opracowaniu skupiono się głównie na branży mięsnej. Omówiono istotne teorie i koncepcje ekonomiczne wyjaśniające procesy integracji pionowej w gospodarce. Integracja pionowa stanowi jedną z metod organizowania wymiany i może wynikać z problemów dokonywania transakcji na rynku lub też z problemów związanych z kontraktowaniem. Na decyzję o integracji pionowej w przedsiębiorstwach agrobiznesu ma wpływ wiele czynników o charakterze produkcyjnym, rynkowym oraz zarządzania. Istotny wpływ na integrację pionową w agrobiznesie ma niepewność wynikająca ze zmian technologicznych oraz trudności w koordynacji sprzedaży pomiędzy etapami łańcucha żywnościowego. Integratorami w agrobiznesie są przede wszystkim duże przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, które dzięki integracji pionowej osiągają wiele korzyści.
REFERENCJE(28)
1.
Bak J. (2005), Integracja produkcji w polskim drobiarstwie. Wieś i Rolnictwo, Nr 3(128), s. 131-136.
Grossman S., Hart O. (1986), The costs and benefits of ownership: A theory of vertical and lateral integration. Journal of Political Economy 94(4), s. 691-719.
Guldbransen B., Haugland S. (2000), Explaining vertical integration: Transaction cost economics and competence considerations. Working Paper No. 77/00, Foundation for Research in Economics and Business Administration, Bergen, www.snf.no, s. 1-36.
Hayenga M., Shroeder T., Lawrence J., Hayes D., Vukina T., Ward C., Purcell W. (2000), Meat Packer Vertical Integration and Contract Linkages in the Beef and Pork Industries: An Economic Perspectives, AMI Report, http://www2.econ.iastate.edu/f..., s. 1-99.
Isaksen J., Dreyer B. (2001), The Impact of Vertical Integration on Performance, Fiskeriforskning, IIFET 2000 Proceedings, University of Tromso, Norway, http://ir.library.oregonstate...., s. 1-10.
Jaskow P. (1985), Vertical Integration and Long-Term Contracts: The Case of Coal-Burning Electric Generating Plants. Journal of Law, Economics & Organization, 1(1), s. 33-80.
Karwat-Woźniak B. (2013), Zmiany w formach sprzedaży produktów rolnych w gospodarstwach indywidualnych. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, s. 55.
Litan D., Velicanu M., Copcea L., Teohari M., Mocanu A., Surugiu I., Raduta O. (2011), Business’ New Requirement: Information Systems Integration – Methods and Technologies. International Journal of Computers and Communication, 3(5), s. 133-145.
Łącka I. (2012), Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.). Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, T. 99, z. 2, s. 94-102.
Martinez S. W. (1999), Vertical Coordination in the Pork and Broiler Industries: Implications for Pork and Chicken Products. Agricultural Economic Report No. (AER-777) U.S. Department of Agriculture, Economic Service, Washington D. C., s.1-43.
Martinez S. W. (2002), Vertical Coordination of Marketing Systems: Lessons From the Poultry, Egg, and Pork Industries. United States Department of Agriculture, Report No. 807, http://www.shsu.edu/~agr_www/d..., s. 1-45.
Mroczek R. (2003), System powiązań między producentami a zakładami przetwórczymi na rynku żywca wieprzowego, Roczniki Naukowe SERiA, Tom 5, Zeszyt 2, s. 147-151.
Peterson H., Wysocki A., Harsh S. (2001), Strategic choice along the vertical coordination continuum. International Food and Agribusiness Management Review 4(2001), s. 149-166.
Riordan M. (2005), Competitive Effects of Vertical Integration. Discussion Paper No.: 0506-11, Colubmbia University, New York, http://academiccommons.columbi..., s.1-70.
Szymańska E., Hamulczuk M., Dziwulski M. (2012), Analiza na temat funkcjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognozą do roku 2020, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, www.bip.minrol.gov.pl, s. 1-156.
Wilson W., Dahl B., Johnson D. (2000), Procurement Strategies: Impact of Quality Risks in Hard Wheat. Agricultural Economics Report No. 445, Department of Agribusiness and Applied Economics, North Dakota State University, Fargo, http:// ageconsearch.umn.edu/bitstream/23214/1/aer445.pdf, s. 1-20.
Worley T., McCluskey J. (2000), Production Contracts as a Means of Vertical Coordination with Application to the Wheat Industry. Journal of Food Distribution Research, 31(1), s. 215-224.
Przetwarzamy dane osobowe zbierane podczas odwiedzania serwisu. Realizacja funkcji pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu odbywa się poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje oraz zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookies (tzw. ciasteczka). Dane, w tym pliki cookies, wykorzystywane są w celu realizacji usług, zapewnienia wygodnego korzystania ze strony oraz w celu monitorowania ruchu zgodnie z Polityką prywatności. Dane są także zbierane i przetwarzane przez narzędzie Google Analytics (więcej).
Możesz zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce. Ograniczenie stosowania plików cookies w konfiguracji przeglądarki może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.