ARTYKUŁ ORYGINALNY
TRENDY I WYNIKI ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO W INDIACH: ANALIZA KRYTYCZNA
Więcej
Ukryj
1
Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, Haryana, India
2
Library Science and Information Technology, Baba Mastnath University,Rohtak,Haryana, India
3
Economics, Chaudhary Devi Lal university, Sirsa, Haryana, India
Data nadesłania: 23-02-2024
Data ostatniej rewizji: 22-08-2024
Data akceptacji: 28-08-2024
Data publikacji online: 30-09-2024
Data publikacji: 30-09-2024
Autor do korespondencji
Poonam .
Economics, Chaudhary Devi Lal University, Sirsa, Haryana, 125055, Sirsa, India
Economic and Regional Studies 2024;17(3):506-516
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Przedmiot i cel pracy: Celem badania jest zbadanie wyników wzrostu rolnictwa ekologicznego w Indiach.
Materiały i metody: Badanie opiera się na danych wtórnych zebranych z różnych źródeł, w tym z Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego (FiBL), Krajowego Programu Produkcji Ekologicznej (NPOP) i innych. Złożona roczna stopa wzrostu (CAGR), średnia i współczynnik zmienności (CV) zostały wykorzystane do analizy danych.
Wyniki: Wyniki wskazują, że całkowita powierzchnia upraw, ilość wyprodukowanych towarów ekologicznych i eksport produktów ekologicznych rosną. Wartość eksportu wzrosła w ciągu ostatnich szesnastu lat z 498 cr. w 2007 r. do 5525,18 cr. w 2022 r., przy złożonej rocznej stopie procentowej wynoszącej 16,23%.
Wnioski: Indyjskie rolnictwo ekologiczne osiągnęło rekordową produkcję różnych zbóż spożywczych oraz upraw komercyjnych i ogrodniczych, udowadniając odporność i zapewniając wysokiej jakości bezpieczeństwo żywnościowe. Warunki dla rozwoju zrównoważonego i ekologicznego rolnictwa w Indiach poprawiają się z dnia na dzień.